Olej lniany czy konopny?
W ostatnim czasie w modzie jest stosowanie naturalnych produktów w diecie oraz pielęgnacji ciała. To bardzo dobrze, ponieważ są one bogactwem korzystnych dla zdrowia i urody składników. Pośród nich dużą popularnością wyróżniają się oleje – szczególnie te tłoczone na zimno. W tym artykule podpowiadamy, czy wybrać olej konopny czy lniany?
Zaletą olejów tłoczonych na zimno jest duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3 i omega-6, które należy dodatkowo dostarczać, ponieważ nasze organizmy nie są w stanie samodzielnie ich wyprodukować.
Olej konopny – wszystko, co powinieneś wiedzieć
Przede wszystkim należy mieć na uwadze, że nie jest to ten sam produkt, co olejek CBD, który jest bardziej suplementem diety niż produktem spożywczym. Ten, o którym mowa w naszym artykule można dodawać do ciepłych dań, dressingów sałatkowych, koktajli oraz zup (nie wskazane jest natomiast smażenie na nim!). Świetnie smakuje ze względu na delikatnie orzechowy aromat. Tłoczy się go na zimno z ziaren konopi włóknistej i znajdziesz go w ofercie naszego sklepu internetowego w różnych wariantach, na przykład z dodatkiem czarnuszki lub ostropestu.
Czym się wyróżnia i dlaczego wypada lepiej na tle na przykład oleju lnianego? Zawiera więcej kwasów omega-6 GLA, a stosunek kwasów omega-3 i omega-6 jest idealnie wyważony. Co więcej, tłuszczów wielonienasyconych w stu gramach jest więcej niż ma olej lniany. Charakteryzuje się również obecnością kwasów GLA i SDA, których brakuje w lnianym. Mają one wpływ między innymi na eliminowanie procesów zapalnych w organizmie, więc sprawdzają się w walce z dolegliwościami skóry, takimi jak egzema.
Wybór oleju lnianego – na drugim miejscu
Jest to niemalże równie dobry produkt tego typu, jednak umieścilibyśmy go na drugim miejscu ze względu na mniej optymalny stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Kwasów omega-3 jest tutaj zdecydowanie więcej, co dodatkowo sprawia, że smak jest nieco gorszy przez spowodowany nimi nieco rybny aromat. Równie dobrze pasuje do różnych dań i sałatek, natomiast na pewno sprawdzi się jedynie w połączeniu z wytrawnymi smakami. Tak samo, jak w przypadku konopnego – nie zalecamy smażenia na nim.