Zdrowa wątroba. Jak dbać o ten narząd?
Zdrowa wątroba. Jak dbać o ten narząd?
Wątroba to jeden z najważniejszych organów naszego organizmu. Pełni wiele istotnych dla zdrowia funkcji. Odpowiada za metabolizm, detoksykację, filtrację oraz magazynowanie substancji odżywczych. Żeby wątroba miała szansę prawidłowo funkcjonować, potrzebuje naszego codziennego wsparcia. Dbajmy o nią, by ona mogła zadbać o nas!
Jak działa wątroba?
Wątroba to narząd niezwykle istotny z punktu widzenia funkcjonowania całego organizmu. Zbudowana jest z hepatocytów, które są najbardziej aktywnymi ze wszystkich komórek organizmu – pełnią bowiem najwięcej czynności fizjologicznych. Wątroba odpowiada m.in. za czynności metaboliczne, odtruwanie organizmu, funkcje wydzielnicze, czynności naczyniowo-krążeniowe oraz magazynujące. To tutaj przechowywane są niektóre witaminy i minerały oraz inne związki niezbędne dla prawidłowego działania organizmu.
Negatywny wpływ
Niestety, wiele naszych nawyków oraz czynników środowiskowych wpływa na wątrobę negatywnie. Toksyny pokarmowe, zanieczyszczenia powietrza, metale ciężkie w wodzie i glebie, leki, używki, kosmetyki, choroby, zatrucia, infekcje – wszystko to może nadmiernie obciążać wątrobę, utrudniając jej prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego tak istotne jest codzienne wspieranie tego narządu, by miał szansę działać tak, jak powinien.
Co i jak jeść?
Istnieje kilka sposobów na to, by każdego dnia wspomagać wątrobę. Na pierwszym miejscu powinniśmy stawiać zdrową, odżywczą dietę. Przede wszystkim należy ograniczyć spożycie tłuszczu odzwierzęcego. Żeby go strawić, wątroba musi bardzo intensywnie pracować, co niepotrzebnie ją obciąża. Zdecydowanie lepsze będą tłuszcze roślinne, które w odpowiednich ilościach korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.
Kolejna istotna rzecz to zrezygnowanie z używek. Dla wątroby szczególnie niezdrowy jest alkohol. Już niewielkie jego ilości pite systematycznie mogą wpływać na uszkodzenie hepatocytów.
Do diety należy włączyć warzywa, które będą korzystnie wpływać na zdrowie tego organu. Kapusta, brokuły, soja, sałata i kukurydza są bogate w witaminy z grupy B istotne dla wątroby.
Istotne jest nie tylko to, co jemy, ale również jak jemy. Powinniśmy przeżuwać dokładnie, powoli, jedząc w spokoju. Dzięki temu wątroba będzie w stanie wytworzyć odpowiednią ilość żółci do strawienia pokarmu.
Ostropest plamisty
Zdrowe menu można uzupełnić odpowiednimi ziołami na wątrobę. Doskonale sprawdzi się ostropest plamisty – roślina z rodziny astrowatych. W łupinie nasiennej tego skarbu natury znajduje się sylimaryna, czyli mieszanina flawonolignanów o działaniu ochronnym wobec wątroby. Badania wskazują, że sylimaryna chroni hepatocyty, spowalnia proces przenikania toksyn do miąższu oraz chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Nic dziwnego, że ostropest plamisty wiedzie prym wśród ziół na wątrobę. Wprowadzenie go do codziennej diety pomoże wspierać ten organ.