Konopne potrawy wigilijne — przepisy, o których mało kto słyszał
Konopne potrawy wigilijne — przepisy, o których mało kto słyszał
Szukasz nietypowych, ale smacznych potraw, które możesz przygotować na Święta Bożego Narodzenia w tym roku? A może chcesz urozmaicić swoje wigilijne menu i dodać do tradycyjnych potraw odrobinę orzechowego, konopnego smaku? Oczywiście, możesz poszukać nowoczesnych dań i stworzyć od podstaw oryginalne potrawy, albo postawić na zdrowie i klasykę, przygotowując dania z produktami konopnymi. Dzisiaj przedstawiamy kilka propozycji tradycyjnych smaków wigilijnych z odrobiną konopnej magii. Dasz się skusić?
Dlaczego warto dodawać nasiona konopne do potraw wigilijnych?
Jak powszechnie wiadomo, konopie są bogate w białko. Zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 oraz szereg innych witamin, takich jak magnez, czy potas. Oczyszczają organizm z toksyn i dobrze wpływają na trawienie. A to szczególnie ważne w trakcie świąt, kiedy próbujemy wielu potraw i zapominamy o dietach, których przestrzegamy na co dzień. Nasz organizm przeżywa wtedy szok. Dlatego warto dodać do potraw wigilijnych nasiona konopne.
Konopne potrawy wigilijne — jak je zrobić?
Stworzenie potrawy wigilijnej z konopiami wcale nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych i znajomości nowego przepisu od podstaw. Wystarczy nieco urozmaicić dobrze znane i co roku przygotowywane dania. Pieczesz ciasto? Dodaj do mąki pszennej tej konopnej. Przygotowujesz ulubioną sałatkę? Posyp ją łuskanymi nasionami konopnymi. To małe zmiany, które nie wpłyną znacząco na smak potraw. Będą natomiast dobre dla Twojego organizmu i sprawią, że trawienie świątecznych pyszności będzie łatwiejsze. 😉
Siemieniotka — śląska zupa wigilijna z nasion konopnych
Siemieniotkę możesz już kojarzyć z naszego wpisu dedykowanego właśnie tej potrawie. Nie sposób pominąć jej w zestawieniu konopnych potraw wigilijnych. To tradycyjna śląska zupa z ziarnami konopi. Jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu. Podając ją na świątecznym stole, na pewno zaskoczysz niejednego gościa i kto wie… Może to potrawa, która na stałe zagości w Twoim bożonarodzeniowym menu?
Śledzie w oleju konopnym tłoczonym na zimno
Śledzie w oleju to potrawa, bez której Boże Narodzenie w Twoim domu nie może się odbyć? Wprowadź odrobinę zamieszania i zamiast zwykłego oleju, wykorzystaj olej konopny tłoczony na zimno. Dzięki temu wzbogacisz potrawę głębokim, orzechowym smakiem. Tak przygotowane tradycyjne danie będzie zdrowsze — olej konopny jest bogaty w witaminy A, D E i K oraz kwasy z grupy Omega-6 i Omega-3 zachowane we wprost idealnej proporcji.
Ryba w panierce z mąki konopnej
Powstała z nasion konopnych mąka zawiera wszystkie prozdrowotne właściwości półproduktu, a przede wszystkim jest bogata w białko. Dlaczego więc nie zastąpić zwykłej mąki pszennej mąką konopną? Poza tym, że możesz dodawać ją do innej mąki w swoich wypiekach, sprawdzi się również wykorzystana jako składnik panierki do świątecznej ryby. Nic prostszego!
Makowiec z nasionami konopnymi
Makowiec to tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe w wielu domach. Jeśli marzy Ci się deser pełen witamin i bogactwa smaku — dodaj do masy makowej zmielone, łuskane nasiona konopi. Tym samym nadasz ciastu orzechowego aromatu i urozmaicisz ten tradycyjny wypiek.
Herbatka konopna na lepsze trawienie po Kolacji Wigilijnej
Na koniec nasz ulubieniec na zimowe wieczory — ekologiczna herbatka konopna. Zaparzone suszone i pokruszone liście konopi to źródło witamin. Doskonale wpływają na trawienie. Wykazują również działanie uspokajające. Po sytej Kolacji Wigilijnej przyjemny odpoczynek z kubkiem naturalnej herbaty w ręce brzmi jak plan doskonały.