Nasiona z konopi — co z nimi zrobić?
Nasiona z konopi — co z nimi zrobić?
O ile przetworzona żywność konopna w postaci chipsów, lizaków, czy ciasteczek nie budzi już dużego zdziwienia, o tyle półprodukty, wykorzystywane do ich przygotowania już tak. No bo co zrobić z nasionami konopi? Jak zabrać się do gotowania i pieczenia z ich wykorzystaniem?
Wbrew pozorom, nic w tym trudnego! Nasiona konopne wcale nie wymagają specjalnej obróbki termicznej i nie są przeznaczone jedynie dla masterchefów własnej kuchni. Każdy z nas może przygotować sobie zdrowe i smaczne posiłki z wykorzystaniem nasion z konopi. A jakie? Poznaj nasze propozycje konopnych przysmaków!
Nasiona konopi siewnej — zdrowy dodatek do diety
Nasiona konopi siewnej, a inaczej siemię konopne, są nazywane super żywnością ze względu nabogactwo składników odżywczych. To źródło białka, które doskonale przyswaja nasz organizm. W nasionach konopi znajdziemy bardzo ważne aminokwasy oraz szereg witamin. Co jest charakterystyczne dla nasion konopnych? To, że mają idealny dla człowieka stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w proporcji 3:1. Są też bogate w minerały, takie jak żelazo i magnez. Nasiona konopne sprawiają, że nasz organizm prawidłowo funkcjonuje. Zyskujemy na odporności i naturalnym, zdrowym wyglądzie skóry, włosów oraz paznokci. Regularne spożywanie nasion konopnych dostarcza organizmowi dużej ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Co więcej, konopie siewne wykazują działanie wspierające proces odchudzania. Czy to nie wspaniałe, że możesz dodać siemię konopne do swoich codziennych posiłków i czerpać z bogactwa nasion każdego dnia?
Nasiona konopne — rodzaje i produkty
Możemy wyszczególnić trzy rodzaje nasion konopi siewnej:
- łuskane
- niełuskane,
- mielone.
Czym się różnią? Niełuskane nasiona z konopi siewnej mają w swoich łuskach sporą ilość błonnika. Z kolei te łuskane łatwiej się trawią, mają więcej białka i tłuszczów. Poza nasionami z konopi znajdziesz u nas zmielone siemię w postaci mąki konopnej i białka konopnego o smaku bananowym lub kakaowym. Mąka konopna sprawdzi się doskonale jako zamiennik tradycyjnej mąki pszennej. Wypieczesz z niej chleb i zdrowe ciasto. Z kolei białko konopne to ulubieniec sportowców i tych, którzy trzymają dietę budującą mięśnie. Wystarczy dodać białko do ulubionego koktajlu, nic prostszego!
3 pomysły na wykorzystanie nasion konopnych w codziennym menu
Nasiona konopne, zanim trafią na Twój talerz, wcale nie muszą być zmielone. Wręcz przeciwnie — możesz je dodać do swoich ulubionych potraw w takiej postaci, w jakiej je kupiłeś. Przygotowaliśmy dla Ciebie propozycję jednodniowego jadłospisu z wykorzystaniem siemienia konopnego. Jesteśmy przekonani, że znajdziesz tu coś dla siebie.
Śniadanie — owsianka z siemieniem konopnym
Chcesz urozmaicić swoją śniadaniową owsiankę? Nic prostszego! Dodaj do niej łuskane nasiona z konopi siewnej i zapewnij sobie pełen energii start dnia. Aby dostarczyć do organizmu więcej składników odżywczych, użyj zamiast zwykłego mleka tego roślinnego, np. konopnego. Niepowtarzalny smak i energia gwarantowane, na dzień dobry!
Obiad — zupa siemieniotka + makaron z dodatkiem nasion konopnych
Obiad, składający się z dwóch dań i to z dodatkiem nasion konopi? Naturalnie! Przygotuj zupę siemieniotkę z naszego przepisu, który znajdziesz tutaj, a na drugie danie zaserwuj swój ulubiony makaron z tuńczykiem. Przyrządź go tak, jak zawsze, a na koniec posyp danie nasionami konopnymi. Z pewnością poczujesz różnicę w smaku, a z czasem docenisz działanie składników konopi siewnych.
Kolacja — konopna sałatka
W takim wydaniu nasiona konopne lubimy najbardziej — jako posypka do każdej sałatki! Niezależnie od tego, czy jesteś wege, czy zajadasz się mięsem. Siemię konopne pasuje do każdego mixu sałat i warzywnych, czy mięsnych dodatków. Co więcej, takie danie doskonale sprawdzi się na diecie, tym bardziej, jeśli regularnie ćwiczysz na siłowni.
Jak smakują nasiona konopne? Ta rewelacyjna w smaku, chrupiąca przekąska nada Twoim daniom nieco orzechowego posmaku. Nasiona konopne to ciekawe i zdrowe urozmaicenie sałatki, koktajlu, makaronu, ciasta a nawet naleśników. Wypróbuj koniecznie!